Jos (89) en Gusta (89) sterven precies binnen dezelfde minuut.

Dokters in het Belgische Heist-op-den-Berg staan perplex. Jos Claes en Gusta Schoovaerst waren al 64 jaar getrouwd toen ze in dezelfde minuut overleden. De kinderen van het koppel zeggen dat het haast niet mooier kan.

Jos keek wellicht naar Gusta en moet gedacht hebben: “We gaan samen.” Dat is wat zoon Willem vermoedt. Willem was getuige hoe ze vrijwel op hetzelfde ogenblik hun ogen voorgoed sloten. “Ze hadden zelfs de kracht niet meer om elkaars hand vast te houden. En toch zijn ze samen gegaan”, vertelde hij.

Toen ze later aan de dokters vroegen wie het eerst gestorven was, antwoordden ze: “Geen idee.” De begrafenisondernemer en de dokters spreken van een “unieke” gebeurtenis. In de Vlaamse media verklaart psycholoog en rouwexpert Many Keirse dat dit fenomeen echter niet zo ongewoon is. “Deze mensen waren aan het einde van hun leven en hun gezondheid was zwak. Soms zie je dat wanneer de ene gaat, ook de partner niet lang daarna overlijdt.”

Geluk, maar toch ook pijn

De nabestaanden vinden het een grote troost dat het koppel samen heenging. “De natuur heeft hen het samen sterven gegund. Dat maakt ons gelukkig als kinderen. Ook al doet het natuurlijk pijn om hen te moeten afgeven.”

Het echtpaar kreeg acht kinderen en ze waren 64 samen. In 2017 kwam Jos zwaar ten val. Vanaf dat ogenblik ging zijn gezondheid zienderogen achteruit. Ook met zijn vrouw ging het alsmaar slechter. De familie verklaarde: “Al die tijd hielden ze elkaar perfect in evenwicht. Tot nu, hun dood.”

DEEL dit verhaal als ook jij dit zo bijzonder en mooi vond!

Bron en afbeeldingen: FacebookDe Telegraaf en Gazet van Antwerpen